Tekst og hovedfoto: Tore Myrberg
Bosvik AS har skaffet seg et forsprang på konkurrentene ved å få godkjent brannvegger i glass som tåler ekstrem varme over lang tid.
Onsdag denne uken besto glassveggene fra Bosvik de siste testene i Danmark, noe som gir risørbedriften et unikt produkt i sitt sortiment.
– Det bygges skolebygg som aldri før, og nå skal alt være åpent med mye glass. Samtidig er det lyd og sikkerhetskrav som gjør at glassveggene må tåle brann i 30 til 60 minutter. Vi har et budsjett på 1,2 millioner kroner til å utvikle en helt ny serie med brannvegger som får nesten alt annet til å virke litt gammeldags, sier markedssjef Ole Petter Ohlsen ved Bosvik til iRisør.no.
Ikke rart denne gjengen er fornøyd etter at den siste testen var godkjent. Foran fra venstre: Ole Petter Ohlsen og Jan Terje Rønningbakken. Bak fra venstre: Wiggo Selåsvassenden og Frank Hagane.
For i tillegg til å brannsikkerheten har Bosvik også lagt vekt på det designmessige. Og det unike er at de har klart å finne løsninger som tåler brannkravene uten å bygge ut over en vanlig dørkarm.
– En dørkarm er på 92 millimetermeter, og vi klarer å holde både brannkravene og høye lydkrav som som for eksempel til musikkrom innenfor dette. Det er en løsning ingen andre har, sier Ohlsen.
Dermed mener han at Bosvik AS har det beste systemet for lyd og brann i det viktige skolemarkedet.
– Neste år skal det ferdigstilles dobbelt så mange skolebygg som i år. Allerede i løpet av neste uke sender vi ut en presentasjon til de fleste arkitekter i Norge. Jeg tror vi fort kan selge for 20 til 30 millioner allerede neste år.
Glasset skal tåle ekstrem varme over tid for å bli godkjent. Foto: Bosvik AS
I forhold til ren produktutvikling, tror Ole Petter Ohlsen at brannveggen er noe av det viktigste bedriften har utviklet på mange år.
– Vi løser mange problemer ute på prosjekter som er viktige. Men, som produktutvikling er dette etter mitt syn det viktigste vi har gjort på 10 – 12 år. Jeg kjenner ikke til noen andre som kan feste asymetriske profiler i treverk slik som vi nå kan.
Med i prosjektgruppa som har jobbet mye med brannveggen er også Jan Terje Rønningbakken, Frank Hagane og Wiggo Selåsvassenden.
– Det har blitt mange turer på oss for å teste brannveggene underveis. Først en tur til Belgia, og deretter til DBI Danmark, noe som tilsvarer norske SINTEF.
Jan Terje Rønningbakken og Ole Petter Ohlsen under den siste testen i Danmark denne uken.
Det er ikke småtteri glassveggene har måtte tåle under testingen. I den ene testen skal glasset tåle 900 graders varme i 30 minutter, mens den tøffeste testen krever at flammene hindres i hele 60 minutter.
– Vi var veldig spente da det var et par minutter igjen til vi passerte timen. Men, det holdt. Først etter en time og fire minutter kom de første flammene igjennom. Dermed tilfredsstiller de kravet til det vi i bransjen kaller EI60.
Med testene i boks har man trolig også sikret ordretilgang i lokalene i Risør. For dette er ikke en type produkt man trenger å flytte ut av landet for å produsere.
– Brannveggene er ikke så arbeidsintensive. Her er det materialene som er dyre, og det gjelder uansett hvor de produseres. Så her trenger vi ikke tenkte på at vi må flytte produksjonen.
Til tross for ekstrem varme på den ene siden, skal det innenfor tidsrammen ikke være mer enn 120 grader på den andre siden av glasset.
Og med et stort marked bare innen skolebygg, ser det virkelige lyst ut for Bosvik AS.
– Med mindre det er noen andre som er i gang med å utvikle det samme som oss, har vi et par års forsprang på konkurrentene.
For det tar tid å få denne typen produkter godkjent.
– Vi ligger også i forkant til å komme ut på større markeder. For testene vi har gjennomført nå tilfredsstiller de kravene som er i ferd med å bli innført i EU, sier Ole Petter Ohlsen.
Her på den siste testen viser klokken en time og fire minutter når flammene begynner å komme igjennom.
Saken er skrevet av iRisør.no: https://www.irisor.no/2017/09/01/13388/